Banka Hesap Numaralarımız

90 (216) 364 11 02

[email protected]

ÇALIŞMA SAATLERİ   09:00 - 18:00

BLOG
Anasayfa Blog V Kayışları

V Kayışları

29 Mayıs 2020

V Kayışları

                                                 V KAYIŞI NEDİR?

    Motor sisteminin belli başlı yapıları vardır ki, onlar olmadan motorun güç aktarımı sağlanmaz. Motordan gelen güç, V kayışı ile aktarılmaktadır. Alternatör kayışı olarak da söyleyebildiğimiz bu motor elemanı hem esnek hem de güç iletimini yüksek derecede sağlamaktadır. Kasnak oluklarına tam anlamıyla oturan güç aktarım aracı, hizalama ve kayma sorunlarını ortadan kaldırmaktadır. Yağlama ve bakım gerektirmez. Genelde kauçuktan yapıldığı için rahat esnemektedir. Aynı zamanda uzun ömürlü kullanımı bu yönüyle artmaktadır. Belli başlı aşınma sorunları mutlaka vardır. Bunların başında su, yol kirleri; aşırı ısınma ve yağ sızması, aşınma sorunlarının en temel etkenlerindendir. Kayışa aşırı yük binmesi de zamanla aşınmasına ve gergi elemanlarının çabuk kırılmasına neden olmaktadır. Gerdirme faktörlerinin zayıflaması da, kayışın yük taşıma kapasitesinde azalmaya neden olmaktadır. Kayışta kopmalar, işte bu şekilde gelmektedir.

    V kayışının kopması, aracın kullanılmamasına dahi neden olmaktadır. Birçok önemli eleman bu kayış sayesinde çalıştığı için, koptuğunda tüm sistemin durmasına neden olur. Bu kayış elbette eskiyecek ve eskirken de kendini belli edecektir. Daha önce duyulmayan seslerin çıktığını da bu süreçte takip etmek mümkündür. Bu sesler duyulduğunda ihmal etmeden kayışa bakarsanız, bozulmaları görebilirsiniz. Sırt bölgesinde kırılma, yan taraflarında aşınma, yıpranmış dişlere rastlamak söz konusudur. Vaktinde değiştirilmediğinde tüm özeliğini kaybederek, kullanılmaz hale muhtemelen gelecektir. Bu da motordaki pek çok sistemin etkilenmesine neden olacaktır. Uzun dönemde esnekliği kaybolduysa, kopma ihtimalinin arttığı da bilinmektedir.  V kayışının ne zaman değiştirileceği konusunda soru işareti varsa, parçanın üzerinde gözlem yaparak değişim ihtiyacını anlayabilirsiniz. Periyodik bakımlarının aksatılmaması daha uzun ömürlü kullanıma sebep olur. Düzenli bir kayış gerginliği sağlamak demek, sistem arasındaki iletişimi sağlamış demektir. V kayışının gerginliği 1,5 cm kadar ayarlanırsa, bu yeterli olacaktır. Çok sıkı olması da çabuk yıpranmasına neden olmaktadır. En doğrusu, esneklik payının doğru halini bulabilmektir.

    V kayışının koptuğunun farkına vardığınızda, aracınızı daha fazla zorlayarak, çalıştırmaya uğraşmamak güvenlik açısından daha sağlıklı olacaktır. Aksi halde kazaya sebebiyet vermek söz konusu olabilir. Günümüz araçlarında da artık sert ip, kadın çorabı gibi çözümler, V kayışı kopmasında etkili olmamaktadır.

http://www.varibelt.com



DİĞER YAZILAR

Bizi Arayın 90 (216) 364 11 02

Bizi Arayın 90 (216) 364 11 02

Dudullu Organize Sanayii Bölgesi 3. Cad. No: 8 34775 Ümraniye - İstanbul - TÜRKİYE
90 (216) 364 11 02
90 (216) 313 00 31

E-KATALOG

Ürünlerimiz ve diğer bilgilendirmelerimiz için E-Kataloğu inceleyiniz

VARIBELT*VX®

Web sitesinde yayınlanan, telif ve diğer fikri ve sınai mülkiyet hakları SÜPER KAUÇUK SANAYİ A.Ş. ye ait olan bütün yazılı, resimli, sesli, görsel, elektronik materyallerin her türlü hakları saklıdır.

E-BÜLTEN ABONELİĞİ